Muokkaa

Pitkästä aikaa myymäläkoirana

Roosalla oli oikein touhukas päivä. Aamu alkoi lyhyellä lenkillä, Roosa autoon ja hallille. Heti aamusta oli temppu- tunti, jossa pidin Roosaa mallikoirana. Tästä tehtävästä Roosa suoriutui enemmän kuin loistavasti. Tunnilla oli monenlaisia koiria, mutta tämä ei Roosaa mitenkään häirinnyt. Liikkeet mitä sillä näytin, teki innokkaasti ja tarkasti. Muita koirakoita ohjeistaessani Roosa seisoskeli rauhassa lähelläni ja palkkasin sitä nimenomaan juuri tästä todella hienosta käytöksestä. Samalla tuli myös paikallamakuuta harjoiteltua tehokkaasti.

Tunnin loputtua ei muuta kuin tietokoneen ääreen myymälän puolelle tekemään töitä. Käskin Roosan lähelleni makaamaan ja palkkasin sitä aina välillä, kun makasi rauhassa tekemättä mitään. Tämä sujui
yllättävän hyvin ja olin erittäin tyytyväinen Roosaan.

Tyytyväisyydestä hehkuen päätin vielä palkita Roosan hienosta käytöksestä pienellä koulutushetkellä. Menimme koulutushallin puolelle ja otin herkut ja naksuttimen. Roosa alkoi heti tarjoamaan erilaisia
käytöksiä nähdessään naksuttimen. Maahanmenoa, peruuttamista, pyörimistä.. huoh, ei auttanut muu, kuin olla hiljaa mitään tekemättä ja odottaa, että Roosa malttaa mielensä ja lopettaa minkä tahansa liikkeen tarjoamisen. Autoin Roosaa noin kymmenen kertaa pyytämällä tassua seiso asennossa. Tarjosi vasenta tassuaan hyvin ja päätin kokeilla sheipata tämän. Roosa seisoi ja kokeili taas peruuttamista, sivuttain kävelyä ja kun nämä eivät tuottaneet tulosta niin tassu nopeasti nousi ja naksautus kun tassu on ilmassa. Roosa mietti ja mietti, mutta aina se lamppu sinne aivoihin syttyi pienen pohdinnan jälkeen, että mistähän ihmeestä se palkka oikein tuli. Roosan tarjotessa jatkuvasti vasemman tassun nostamista, päätin alkaa rakentaa siihen kestoa pikkuhiljaa. Odotin, että tassu taas nousee, mutta en tällä kertaa naksauttanut. Roosa tarjosi ja tarjosi tassun nopeaa nostoa ja vihdoin ihan pikkuisen piti tassua ylhäällä ja heti naksautus ja valtavat kehut! Otettiin harjoitus uudelleen muutaman kerran, juuri sen verran, että Roosa tarjosi namin saatuaan 3 sekunnin sisällä liikkeen uudelleen.

Tyytyväisenä lopetin harjoittelun ja menin taas koneelle jatkamaan töitä ja Roosa makaamaan lähelleni. Jälleen palkkausta rauhallisesta odottamisesta aina silloin tällöin. Noin 20 minuutin päästä mentiin jatkamaan tuota jalan nostoa. Roosalla meni hetki, että muisti mistä oli kyse ja alkoi tarjoamaan tassun nostoa jopa välillä niin nopeasti, ettei meinannut pystyssä pysyä ja tassu ylhäällä liikahti eteenpäin. Jes! Linkkaus tuli! Kuitenkin tiedossa todella paljon treeniä tämän liikkeen kanssa, jalan nostamisesta linkuttaen kävelyyn on vielä pitkä matka, mutta tästä se lähtee.

Jenni Siikanen

Kirjoittaja on koirankoulutusohjaaja ja yrittäjä.

Pitää monipuolisia koirakursseja pääkaupunkiseudulla ja järjestää myös netissä verkkokursseja.