Muokkaa

Pahoinvointia hyvinvoinnista

Mindfulness, meditaatio, elämän hidastaminen ja muut ainakin seitsemän takuuvarmaa trenditermiä ovat näinä päivinä kymmenen käskyämme. Elämänhallinnan ohjeet ovat luettavissa naistenlehtien niksinurkista. Avaimet ikuiseen nuoruuteen löytyvät superfoodeista,luomuruoista ja luonnottomista jooga-asennoista unohtamatta hyperventilaatiota aiheuttavia hengitysharjoituksia sekä retriittejä maailman ääriin gurujen innoittamana. Omat ajautuksenikin ovat toisinaan nurkkaan ahdistettuja kaupallisen hyvinvoinnin markkinoinnin toimesta. 

 

Hyvinvointi on yhä kasvava trendikäs business . Kaupallisesta hyvinvoinnista on tullut pahoinvointiamme lisäävä epäjumala. Hyvinvointi asettaa opiskelemaan päivittäin uutta materiaalia meidän ehtimättä sisäistää edellistäkään. Ympäristömme saa uskomaan meidän voivan huonommin kuin voimmekaan. Ulkoisesti määritelty hyvinvointi on kyseisen lajin hikipingoille kuin elämän kestävät ylioppilaskirjoitukset. Tunnemme mahdollisesti itseinhoa nähdessämme kuvan päällään seisovasta, hymyilevästä, täydellisesti kehonsa ja mielensä hallitsevasta joogaajasta. Saatamme jopa kadehtia uusimpaa kehonpuhdistuskuuria kokeillutta tuttavaa. Onhan hän tiputtanut vyötäröltään rekka-autollisen rasvaa muutamassa viikossa. Hyvinvointibisnes luo meille väistämättä mielikuvia uusista yhä monimutkaisemmista kuntoilulajeista erikoisineen liikesarjoineen. Se luo mielikuvia ruoista, joiden ajatteleminenkin laihduttaa sekä kymmenistä erilaisista trendikkäistä hyvänolon rutiineista. Nämä rutiinit kun vielä  pitäisi  toteuttaa vähintään viidesti päivässä.

 

Olemme jatkuvan paineen alla pyrkiessämme voimaan hyvin mahduttaessamme itseämme kaupallisen hyvänolon valamaan muottiin. Meitä arvotetaan liikaa ulospäin näkyvän perusteella. Enää ei riitä, jos kerrot olevasi onnellinen ja tyytyväinen. Olet pahasti eksyksissä, mikäli henkistyt lauantai-aamuisin  polttopuita sahaamalla, liikuntasi on lasten työntämistä rattailla päiväkotiin ja takaisin ja tyydyt nukahtamaan iltarukouksen voimin ilman unenlaatua parantavia luontaistuotteita sekä hoidat stressiä suihkussa hoilaamalla. Hyvinvointibisnes on meille  pahimmillaan kuin Pervitiini aikoinaan. Saamme virtaa ja voimaa hetkeksi uusista trendeistä kunnes ympäristö lähettää meille riittävästi  riippuvuutta aiheuttavia signaaleja, jotta tunnistamme tarpeemme saada lisää ja enemmän. 

 

Meidän aivomme, fysiologiamme ja muu perimämme antavat meille riittävästi tietoa elämänhallintaan. Kuinka ihmiset pärjäsivätkään 50-luvun maaseudulla ilman päivittäistä kiitollisuusharjoitusta lifecoachin kanssa skypen välityksellä tai lisäämättä kuvaa instagramiin makoillen heinä suussa pellonlaidalla hashtageilla: #meditation #mindfulness. Voikaa hyvin kuuntelemalla oman elämänne viisainta gurua.

 

Anniina Koivisto

Kirjoittaja on äiti, sairaanhoitaja, pöytälaatikkorunoilija ja -kirjailija.
Työskentelee yritysmaailmassa.