Österman: Sekopäisyys pelastaa Suomen

Iltamakasiinin musiikki- ja viihdetoimittaja Nalle Österman ja istuva kansanedustaja Kike Elomaa (ps) kohtasivat toisensa Turun Yliopistonkadulla perjantaina 17. huhtikuuta 2015.

Nalle Österman

<p><span lang="">BLOGI Mikä tekee Suomesta Suomen? Mitä on olla suomalainen? Ja miten suomalaisuus näyttäytyy maamme ulkopuolella? Näihin syvällisiin mietteisiin ja kysymyksiin Iltamakasiinin musiikki- ja viihdetoimittaja Nalle Österman yrittää löytää vastauksen.</span></p>

Huomenna on eduskuntavaalit, jälleen kerran. Siellä niitä ehdokkaita olisi tällä kertaa tarjolla kokonaiset 2146 kappaletta tappelemassa 200 tuolista. Sen jälkeen saamme ihmetellä seuraavat neljä vuotta miten maa makaa.

Välillä olen hakenut inspiraatiota kirjoituksilleni kirkassilmäisyydestä, toisinaan syvistä vesistä. Toissapäivänä sain yhden vastauksen pohdiskeluihini. Kuuleehan tuolla turuilla ja toreilla puhuttavan, että Suomi rypee lamassa ja kurjuudessa.

Mistä on huominen tehty? Mitä on suomalaisuus? Miten saada Suomi uuteen nousuun?

Sekopäisyys.

Sekopäisyys pelastaa Suomen.

Tätä teemaa minun piti makustella janojuomien kera oikein pari päivää, mutta ei se muuksi muutu kuin sanomalla se ääneen.

Sekopäisyys pelastaa Suomen.

"Älä nyt hulluja puhu, hyvä mies", kuulen eräiden lukijoiden jo kuiskivan näyttöpäätteittensä takaa, kun tätä lausetta katselevat ja pudistelevat päätään.

Niin, hullulta se minustakin tuntuu.

Yle näytti viime kuussa Ruotsin televisiolle tehdyn dokumentin suomalaisesta rockista. Tuon dokumentin ydinajatus tuntuu olevan, että suomalaisen musiikin pitää olla jotenkin kummallista ja sekopäistä menestyäkseen Ruotsissa.

Katsotaanpa.

M.A. Numminen. Arja Saijonmaa. Hurriganes. Hanoi Rocks. HIM. Eläkeläiset. Children Of Bodom. Lordi. Nightwish.

"Kyse on itsepäisyydestä, eräänlaisesta hulluudesta ja sisusta", dokumentissa väitetään.

Hmmm, kyllähän tuossa kelassa kieltämättä jotain ajatusta on.

– Mä en ole ikinä kelannut sitä tälleen, mutta se on ihan totta, se on ihan totta joo, vakuuttaa myös Pelle Miljoona Oy:n, Hanoi Rocksin ja Michael Monroen basistina ansioitunut Sami Yaffa.

Katselen tässä sameilla ja kieroilla silmilläni Suomen poliittista värikarttaa. Meillä on vielä hetken ajan pääministerina mies, jolla on rautainen kunto ja kauniin vitivalkoinen hymy.

Tuon komean kaverin vastapainoksi Suomesta lähtee toukokuussa kehitysvammainen punkrock-yhtye Helsingistä edustamaan Suomea Itävallan Wieniin euroviisuihin.

Kun itävallan "parrakas nainen" Conchita Wurst voitti viime vuonna euroviisut, töräytti plastiikkakirurgian professori ja entinen kokoomuksen kansanedustaja (2003–2011) Sirpa Asko-Seljavaara julkisuuteen seuraavaa:

– Mitä epänormaalia keksitään ensi kevääksi? Kohta esitetään kehitysvammaisia tai synnynnäisiä epämuodostumia viihdeohjelmassa.

En tiedä kumpi on sekopäisempää, lähettää neljästä kehitysvammaisesta suomalaisesta miehestä koostuva Pertti Kurikan Nimipäivät Itävaltaan tai kuvitella plastiikkakirurgian professorin ahdasmielisen mielipiteen edustavan hyvää makua.

Ainakin siellä suuressa ja mahtavassa Amerikassa on Pertti Kurikan Nimipäivien hienous jo tajuttu: ensin amerikkalainen punkrock-legenda Dead Kennedys hehkutti näitä suuria sankareita, seuraavaksi sitten jo kansainvälisen televisioviihteen supertähti David Hasselhoff.

Viimeisimpänä, mutta tuskin viimeisenä ylistyskuoroon liittyi Rage Against The Machine -yhtyeen lauluntekijä ja Bruce Springsteenin kiertuekitaristina tunnettu Tom Morello.

Sattumaako?

Eräs suomalainen insinööri keksi aikoinaan tekstiviestin. Pienestä, vahingossa syntyneestä viattomasta ideasta jalostui koko maailman yhteydenpidon mullistanut konsepti, jonka voidaan sanoa olleen kaikkien nykyisten verkkoviestinten esi-isä.

Facebook. Tinder. What's App. Twitter. Mitä näitä nyt on.

Älkäämme unohtako Matti Makkosta.

Tuosta pienestä nerokkaasta oivalluksesta pienestä maasta kasvoi maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia.

Sattumaako?

Kun Suomessa alettiin jossain vaiheessa varmistelemaan menestyksekästä matkapuhelinbisnestä, katosi Nokialta kurssi ja luova sekopäisyys.

Surulliset lopputulokset tiedetään nyt.

Onneksi eräät toiset insinöörit keksivät, kuinka hienoa olisi tappaa vihreitä sikoja pienillä vihaisilla linnuilla.

Tuo on jo niin älyvapaa idea, ettei tuosta nyt tule yhtään mitään.

Tämänkin hankkeen lopputulokset tiedetään nyt.

Rovio. Remedy. Supercell.

Ja viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä turkulainen pelisuunnittelija Johannes Rojola, jonka visioima tietokonepeli My Summer Car tulee todennäköisesti olemaan maailman kaikkien aikojen paras tietokonepeli!

Mitään näin sekopäisen ihanaa ei voi tulla muualta kuin Suomesta!

– Mitä epänormaalia keksitään ensi kevääksi? Kohta esitetään kehitysvammaisia tai synnynnäisiä epämuodostumia viihdeohjelmassa, olivat ne Sirpa Asko-Seljavaaran kuuluisat viimeiset sanat.

Ne palautuivat tässä nyt jostakin syystä mieleeni.

Epätodellisesta suomalaisesta sekopäisyydestä kertoo myös kahden tunnetun toisinajattelijan ja kirjailijan Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin kokoama uunituore kirja Valonkantajat (Like), joka niputtaa yhteen aimo kasan uniikkeja suomalaisia kulttuuripersoonallisuuksia.

Pekka Ervast. Aino Kassinen. Pekka Siitoin. Vesa-Matti Loiri. Ior Bock. Kauko Nieminen. Reima Saarinen. Jouni Mömmö. Hannu Rauhala. Teje Caldén.

Vain muutaman nimen mainitakseni.

Ilman meitä ihania suomalaisia sekopäitä tämä maa olisi paljon tylsempi ja köyhempi paikka.

Mitä meillä suomalaisilla olisi ilman näitä lahjakkaita ja luovia hulluja?

Juhlikaamme siis sekopäisen Suomen voittoa ankeasta ja harmaasta maasta!

Kommentit