Festariraportti: Elastinen pyöritti peppua Tammerfestissä – katso kuva!

Elastinen esiintyi Tampereen Ratinan festivaalipuistossa lauantai-iltana 18. heinäkuuta 2015. Miehen silmät eivät mahtuneet lavan valotauluihin häveliäisyyssyistä.

Nalle Österman

Fanien pyynnöstä kuvassa Elastisen perse.

Nalle Österman

Tämä näkymä oli Elastisen mielestä kaikkien aikojen paras kesä.

Nalle Österman

Kolminumeroisella summalla oli mahdollista päästä jopa eksklusiiviselle VIP-alueelle viihtymään.

Nalle Österman

<p><span lang="">FESTARIBLOGI Iltamakasiinin musiikki- ja viihdetoimittaja Nalle Österman kävi katsomassa Elastisen, Leila K:n ja Popedan keikat Tampereen Ratinan festivaalipuistossa lauantai-iltana 18. heinäkuuta 2015.</span></p>

Voisihan sitä kesän paremmissakin merkeissä viettää kuin koleassa sadesäässä suomalaisella kesäfestarilla. "Mikä kesä?", tuumaa varmasti moni – täällähän on kylmempää kuin Espanjassa joulukuussa!

Kaupunkifestivaali Tammerfest järjestettiin tänä vuonna jo 21. kerran. Tämän viikon keskiviikosta sunnuntaihin kestänyt kesätapahtuma tarjosi kymmeniä artisteja ympäri kaupunkia kymmenille tuhansille festivaalivieraille viiden päivän aikana.

Alun perin kaupunkifestivaalin innoittajana on toiminut 1988 ensi kertaa järjestetty turkulainen Down By The Laituri, jonka alkuperäisen konseptin Tammerfest kopioi käyttöönsä 1995.

Kun viime aikojen uutisointi Down By The Laiturista on pohjautunut talousepäselvyyksiin, näyttää Tammerfest vain porskuttavan. Eilen vastaanottamani tiedotteen mukaan juhlan päänäyttämö Ratinanniemen festivaalipuisto houkutteli neljän päivän aikana huikeat 22 000 kävijää paikalle.

Kaiken kaikkiaan Tammerfestiä juhli tapahtumajärjestäjän lehdistötiedotteen mukaan yli 80 000 henkeä.

Itselleni Tammerfest-poikuuden menettämiseen oli ainoastaan yksi syy, ruotsalainen eurodance-tähti Leila K.

Paitsi sitä ennen on pakko katsoa Elastista.

Onks tää paras kesä? Tehdään tästä paras kesä! Nyt on paras kesä! Hyvä Tampere, kaikki kädet yhteen NYT, Ela messuaa.

Valkoisissa shortseissa ja valkoisessa pikeepaidassa esiintynyt raptähti näyttää pikemminkin tennispelaajalta kuin raptähdeltä. Hän myös kuulostaa enemmänkin tennispelaajalta, joka vain yrittää näytellä raptähteä – mutta epäonnistuu surkeasti.

Elastisen välispiikit ovat noloja. Ne ovat eräitä kornimpia sutkautuksia mitä olen koko 42-vuotisen ikäni varrella ja tuhansien konserttien tuomalla syvällä rintaäänelläni kuullut.

Ne ovat ihan paskoja.

Löyhästi Wittgensteinia mukaellen: Jos ei ole mitään kirjoitettavaa, niin olisiko parempi olla kirjoittamatta, tokaisi pirkanmaalaisen Eppu Normaalin toinen kitaristi Juha Torvinen viisi vuotta sitten happamana, kun oli erehtynyt lukemaan jonkun Rumba-lehden verkkosivuille kirjoittamani blogikirjoituksen.

Voisin nyt täällä manserockin syvässä ytimessä lainata nyt Torvisen sutkautusta toteamalla Elastisen esityksestä löyhästi Wittgensteinia mukaillen – jos ei ole mitään sanottavaa, niin olisiko parempi olla puhumatta.

Tämä ei ole paras kesä, tämä on kaukana siitä. Tämä on kesän irvikuva. Tämä kesä on kuin Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb panemassa tavallista kansalaista p*****seen samalla, kun nauravat matkalla pankkiin varastettuaan ensin mummoilta eläkkeet, lapsukaisilta tikkarit ja potkittuaan vielä pari siiltä hengiltä pankkiin tallustellessaan.

Lavalla Elastinen pomppii tasajalkaa valkoinen hammasrivistö upeasti loistaen.

Pane minuakin p*****seen, Elastinen, pane pane pane, ai jumalaare että tuntuukin hyvältä!

Kas näin, positiivisuudella kaikki negatiivisuus käännetään voimavaraksi ja voitoksi!

Jos nuo kaikki maailman asunnottomat, köyhät, sairaat, vammaiset ja rumat olisivat olleet vain hieman positiivisempia, olisi heidänkin elonsa paljon parempaa.

Mutta mitäs ovat niin asunnottomia, köyhiä, sairaita, vammaisia ja rumia.

Menisivät töihin, kuten kaikki kunnolliset ihmiset. Mutta entäs jos niitä töitä ei kohta enää kellään ole? Tai jos onkin, niin entäs jos niistä ei makseta palkkaa? Milläs sitten niitä kaikkia palveluita ja festarilippuja ostettais?

Hei kaikki kädet yhteen NYT!

Lavalla Elastinen pomppii tasajalkaa valkoinen hammasrivistö upeasti loistaen.

Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Käyn tilaamassa tiskiltä kaljan, eihän tätä sietämätöntä sontaa kestä selvin päin. 0,44 litran tölkki sinistä Fostersin kuraa maksaa seitsemän euroa.

No, eihän minun olisi pakko täällä olla. Paitsi että on. Kaikki on Leila K:n syytä.

Lavalla Elastinen pomppii tasajalkaa valkoinen hammasrivistö upeasti loistaen.

Lipitän kaljaa ja mietin, mihin tuon tennispelaajan suosio oikein perustuu. Ei se ainakaan musiikkiin voi perustua.

Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Elastisella on fantastinen hammasrivistö ja huikean positiivinen sanoma. Kun ensin ollaan ostettu Jari "Bull" Mentulalta lisäravinteet ja Epe Heleniukselta koko Poko Rekordsin tuotanto, aletaan päästä samoille aaltopituuksille Elan kanssa.

Ela.

Juon kaljani tyhjäksi ja juoksen kiireen vilkkaa Koskikeskukseen ostamaan koko kaupungin Fitfarmin tuotteista tyhjäksi, revin matkalla vielä uransa lopettaneelta tennisässältä Jarkko Niemiseltä vaatteet päältä, valkaisen nopeasti hampaani valkoisella lateksimaalilla ja teen Jari "Bull" Mentulan vuoden saliohjelman puolessa minuutissa.

Tämän operaation jälkeen ehdin parahiksi vielä lavan eteen pomppimaan tasajalkaa Elan tahtiin valkoinen hammasrivistö upeasti loistaen. Nyt minäkin pääsen elämään vain täydellistä elämää!

– Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Hieraisen silmiäni ja huomaan istuvani puisella penkillä väljähtynyt kaljatölkki kourassa.

Helvetin hyvin menee.

Hyvä Suomi, helvetin hyvin menee!

Itsepetos, miten ihana keino paeta todellisuutta.

Käyn lavan takana nappaamassa Elastiselta tennismailan pois p*****stä. Enää ei tarvitse antaa sen soida.

Alan suunnata kohti päälavaa. Siellä pitäisi klo 21.00 aloittaa Leila K.

Tamperelainen televisiotähti Sami Hintsanen puhuu mikrofoniin. Sillä on muuten mikrofoni auki.

Voisi pitää senkin mikrofonin kiinni.

Miksi Leila K on viimeisen kuukauden sisällä esiintynyt Suomessa jo kolmasti on minulle mysteeri. Miten Leila K on vielä ylipäätään hengissä on minulle mysteeri.

Tämä kaikkia mahdollisia päihteitä ja huumeita kitusiinsa kiskoneen naikkosen ei pitäisi kaiken järjen mukaan olla enää edes hengissä saati esiintymislavalla.

Tämä on jotakin absurdia ja sairasta pilaa joltakin, en vain tiedä keneltä.

Tulee kieltämättä mieleen, että nyt tässä ollaan tuomassa jotain sairasta sirkuseläintä lavalle naurettavaksi ja teurastettavaksi.

– Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Leila K heräsi todellisuuteen jo varhain siinä vaiheessa, kun ruotsalaiseen marokkolaisperheeseen syntynyttä lasta oltiin passitettamassa väkisin isänsä kotimaahan Marokkoon oppimaan vähän oikeaoppista islamia rappioittavan länsimaalaisen kulttuurin sijasta.

Mutta 15-vuotias Leila päättikin hypätä ikkunasta pihalle ja haistattaa isälleen pitkät.

Jo siinä kylvettiin ne siemenet, joiden pohjalta Leila K on varttunut 43-vuotiaaksi kodittomaksi huumehörhöksi ja taskuvarkaaksi, jonka asunnottomat pätkät ovat välinnä katkenneet linnatuomioihin.

Huumeet, miten ihana keino paeta todellisuutta.

– Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Kun havahtuu tuollaiseen todellisuuteen yksin, ei ole ihme jos haluaa turruttaa itseltään tajun kankaalle mitä ihmeellisemmillä ja kummallisimmilla aineilla.

Sosiaalipornon ystävien märkien unelmien ylipapittareksi, josta ruotsalaisen Flashback-keskustelufoorumin käyttäjät ovat vuosien mittaan kirjoittaneet jo 350 sivua törkyä, solvauksia ja bongauksia.

Tarkalleen ottaen 4189 kommenttia vajaassa kymmenessä vuodessa.

Maailma kun ei ole kaunis paikka. Tämä Ratinanniemen festivaalipuisto ei ole kaunis ja lämmin näky koleana lauantai-iltana, vaikka Elastinen muuta yrittää uskotellakin. Tämä on kylmä ja ankea kenttä, jossa ainoaa lohtua saa baaritiskiltä.

Tai jos omaa 120 euroa ylimääräistä käteistä, voi mennä Exclusive VIP -alueelle pätemään ja elvistelemään Moët-samppanjamerkin logoilla varustettujen katosten alle.

Ensin tarvitaan vain terveysvalmennusta Jari "Bull" Mentulalta sekä lisäravinteita Fitfarmilta.

– Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Pakko saada lisää olutta. Anteeksi, Fostersin vetistä kuraa. Seitsemän euroa köyhempänä löntystelen eturiviin. Siinä saan seisoskella reilun tovin, sillä eihän Leilaa näy sovittuna aikana vielä mailla eikä halmeilla.

Lopulta alkaa tapahtua. Ensin lavalle ilmestyy joukko tummahipiäisiä ukkoja. Sitten tulee joku vaaleampi tiskijukka. Ja lopulta, kaikkien näiden esitanssijoiden jälkeen, itse Leila K.

Koska ollaan jonkin sortin muotinäytöksessä, on Leila K verhoutunut suuriin mustiin aurinkolaseihin, mustaan huppariin sekä mustavalkoraidallisiin verkkareihin.

Siinä Leila sitten hytkyy ja pomppii 20 minuuttia mikrofoniin suutaan musiikin tahdissa aukoen. Ja välillä vaikka suu ei avautuisikaan, kuuluu Leilan kuulas ja persoonallinen ääni kaiuttimista.

– Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Ja juuri kun kaikki on alkanut, kaikki on ohi. 20 minuuttia ja se on moro, Leila K has left the building.

Mitä vittua minä juuri näin?

Elastisen jälkeen Leila K oli kaikkea sitä, mitä Elastinen ei ollut: röyhkeä, vittumainen, anteeksipyyntelemätön, yleisöä kosiskelematon sekä tyly.

Ei tuo ollut mitään tanssipoppia, tuo oli punkkia.

Tuo oli teeskentelemätön kuvaus teennäisestä maailmasta, jossa mikään ei ole miltä näyttää ja jossa mikään ei ole oikeastaan kovin hyvin.

Haista vittu maailma. Tässä on mun kovimmat biisit ja jos ette diggaa, niin painukaan vittuun. Ette te vitun kusipäät minusta näin helpolla eroon pääse, tuntuu olevan Leila K:n rivien välinen viesti, jota ei lausuta ääneen, mutta joka siellä on.

20 minuuttia Leila tallustelee ja hytkyy lavalla esittäen viisi biisiä.

Nuo biisit ovat Electric/Open Sesame, C'Mon Now, Ca Plane Pour Moi, Got To Get ja viimeisenä kuultava täyspitkä versio Electric-laulusta.

Se oli siinä.

Ruotsista Suomeen, jokunen tovi köröttelyä keikkapaikalle, lavalle 20 minuutiksi ja lavalta pois, keikkapalkkio takataskuun, jokunen tovi köröttelyä ja Suomesta takaisin Ruotsiin.

Aikamoista.

Laulettaisiinko Maamme-laulu? No lauletaan! Kiitos Popeda tästäkin!

Esiintyi ihan sovitusti, 21 minuuttia, toteaa tapahtuman tiedottajatar Taija Holm myöhemmin Leila K:n keikasta Exclusive VIP -alueella, minne olen viekkaudella ja mediapassin oikeuttamalla oikeudella hakeutunut seuraamaan Popedan konserttia.

Ikurin turbiini.

Manserockin instituutio.

38 vuotta – ja sikana.

Elastinen, Leila K ja Popeda.

Siinä on sellainen kombo, että tuosta on vaikeaa panna enää paremmaksi – tai pahemmaksi.

Koko tämä lauantai-illan loppusuoran absurdius ylittää kaikki järjellisen käsityskykyni rajat. Koko Popedan olemassaolo on kaukana järjen tuolla puolen. Siksi sen sanallistaminen on aivan turhaa ja järjetöntä.

Ja kaiken tämän on mahdollistanut vain Tammerfest.

Hetken aikaa Popedan laulusolisti Pate Mustajärvikin meinasi tehdä Leila K:t, kun viinapiru otti miehestä yliotteen ja meinasi saada maestron vaihtamaan hiippakuntaa ennen aikojaan.

Alkoholi, miten ihana keino paeta todellisuutta.

Se kun on sellainen jännä kaveri vaan se Kuningas Alkoholi, että sen kanssa moni on yrittänyt ottaa mittaa ja päästä pullon kuninkaaksi – ja aivan yhtä monta kertaa se taistelu on päättynyt Kuningas Alkoholin voittoon.

Sen vuoksi sen nimi onkin Kuningas Alkoholi.

Onneksi Patekin sen tajusi riittävän ajoissa.

Hän myönsi kiltisti tappionsa ja otti nöyrästi oman paikkansa ja valtikkansa, mikä hänelle kuuluu.

Paikan ja valtikan Tampereen kuninkaana.

Mieheksi, joka saa jopa viileän kesäillan tuntumaan Pitkältä kuumalta kesältä.

– Heeeeelvetin hyvin menee! Anna sen soida, anna sen soida! Negaajat negaa, digaajat digaa!

Ja kun Ukkometso lähtee Popedan viimeisenä lauluna soimaan, kantaa jylhä mieskuoro yli Tampereen aina Ylöjärvelle saakka.

Kommentit

Ai elaastisesta? Ihan asiaa nalle heittää. Harvinaisen lahjaton lampaannaama, josta "teeveestä tuttu, pakko olla hyvä" - juntit diggaa.

miilun pena