Tasa-arvoa 2015 Suomen suvessa: 6 rap- ja dancefestaria, 219 esiintyjää – joista 7 naisia!

"Pääsy naisilta lavoille kielletty", tuntuu olevan suomalaisten rytmimusiikkifestivaalien sanaton viesti yleisölle ja artisteille vuonna 2015.

Kuvituskuva

Luonnollisesti naiset ovat tervetulleita bailaamaan Weekend Festivalille myös tänä vuonna – itse festarilavoille heillä ei ole mitään asiaa.

Glitter.Fi

<p>KESÄFESTARIT &nbsp; Naiset eivät todellakaan festarilavoilla juhli&nbsp;Suomen räpfestareilla ja elektronisen tanssimusiikin tapahtumissa&nbsp;<span>tänä kesänä.</span></p>

Lauantai-aamuna 6. kesäkuuta 2015 LCMDF-yhtyeen laulajan ja lauluntekijän Emma Kemppaisen maailma järkkyi. Tuolloin hän oli saanut kuulla, että Tampereella 21.-22. elokuuta järjestettävässä Blockfest-tapahtumassa ei esiinny yhtäkään naisartistia!

Radio Helsingin toimittajana sekä Lasermehu-klubin tiskijukkana toimiva 26-vuotias nainen oli syystäkin niin tolaltaan, että teki siltä istumalta nasevan Facebook-päivityksen verkkoon.

"Sain juuri tietää, että Blockfesteissä tänä vuonna ei soita yhtäkään, siis YHTÄKÄÄN naispuolista artistia. ‪#‎vainsuomiräpjutut‬ ‪#‎vainpoikienjutut‬ ‪#‎etenee‬", Kemppainen tykitti.

Tässä tapauksessa naisen sihti osui hieman harhaan, sillä olihan Blockfest ilmoittanut muutamaa päivää aiemmin 1. kesäkuuta, että tapahtumaan on buukattu Asteen, Evelinan ja Nikke Ankaran yhteiskeikka.

Suuren yleisön keskuudessa Evelina tunnetaan nimellä Eveliina Tammenlaakso, jolla turkulaisneito otti 16-vuotiaana osaa The Voice Of Finlandin ensimmäiselle tuotantokaudelle 2011-2012.

Silti 42 aktia, joista ainoastaan yksi (1) nainen. Naisten prosenttiosuus täten 2,4.

Radio Helsingin päätoimittaja ja tuttu televisiokasvo Maria Veitola osasi samassa ketjussa myöhemmin kertoa kuinka 7.-8. elokuuta Helsingissä järjestettävässä, elektroniseen rytmimusiikkiin pohjautuvassa Weekend Festivalissa ei ole YHTÄKÄÄN naisesiintyjää.

Tämä väite pitikin jo sitten paikkaansa. 36 aktia, joista nolla (0) naisia.

Kemppaisen räväkkä avaus sai pohtimaan enemmänkin, miten tasa-arvo toteutuu räppiin, hiphopiin ja moderniin rytmimusiikkiin pohjautuvilla suomifestareilla.

Jos otetaan vertailukohteeksi vaikka Suomen suurimmaksi kesäfestivaaliksi noussut Turun Ruisrock, näyttää tasa-arvo toteutuvan tänä kesänä Turun Ruissalossa 3.-5. heinäkuuta suht hyvin.

Tapahtuman 63:sta esiintyjästä on laskujeni mukaan 15 aktissa nainen keulahahmona tai rivijäsenenä. Nopean laskutoimituksen pohjalta naisartistien osuudeksi saadaan täten 23,8 prosenttia.

Modernit rytmimusiikkitapahtumat ovat toista maata.

Pikaisen googlauksen pohjalta Suomen suvessa bailataan tänä kesänä räpin, hiphopin ja modernin rytmimusiikin tahtiin kuudella festarilla: Blockfestin ja Weekendin lisäksi Lahden Summer Upissa 3.-4. heinäkuuta, Himoksen Pipefestissä 23.-25. heinäkuuta, Turun Aurafestissä  7.-8. elokuuta sekä Seinäjoki Hiphop-festivaalilla 4.-5. syyskuuta.

Tasa-arvon kannalta näidenkin tapahtumien esiintyjäluettelot ovat surullista luettavaa.

Vaikka Summer Upissa nähdään pääesiintyjänä amerikkalainen naistähti Nicki Minaj, saa hän feminiinistä vertaistukea Lahdessa ainoastaan kotimaisesta Aurorasta. 56 esiintyjää, joista kaksi (2) naisia. Prosenttiosuus 3,6.

Himoksen Pipefestissä nähdään kaiken kaikkiaan 41 aktia, joista kirkkaimpana helmenä legendaarinen amerikkalaisryhmä Wu-Tang Clan. Näistä esiintyjistä ainoastaan yksi on nainen, eli kotimainen Aurora. Naisten prosenttiosuus 2,4.

Turkulainen hiphop-tapahtuma Aurafest on toistaiseksi listannut vasta 18 nimeä esiintyjäluetteloonsa, joka tässä vaiheessa löytyy ainoastaan lippukauppiaiden verkkosivuilta.

Aurafestissä on asiat Blockfestiäkin huonommalla tolalla, sillä tämän tapahtuman artistilistauksessa ei ole YHTÄKÄÄN naista!

Seinäjoki osoittautuu rytmimusiikkitapahtumista tasa-arvoisimmaksi. Festivaalin 26 nimetystä aktista peräti kolme (3) on naisia – Anniina, Aurora ja amerikkalainen Gavlyn. Prosenttiosuus 11,5.

Tämän bloggauksen kirjoitushetkellä (6.6.2015) Blockfestissä, Weekendissä, Summer Upissa, Pipefestissä, Aurafestissä sekä Seinäjoki Hiphop Festivalissa esiintyy yhteensä 219 artistia, joista naisten osuus seitsemän (7).

Nopealla jakolaskulla naisten osuudeksi saadaan näin ollen kokonaiset 3,2 (lue: kolme pilkku kaksi) prosenttia!

Ohhoh ja huhhuh!

Aikamoista, etten sanoisi!

"It's a Man's, Man's, Man's World", tämä on miesten maailma, lauloi modernin rytmimusiikin kantaisä ja soulin kummisedäksikin kutsuttu James Brown (1933-2006) vuonna 1964 julkaistulla klassikkokappaleellaan.

Tuntuukin siltä, että nämä kotimaisten rytmimusiikkitapahtumien järjestäjät ovat ottaneet turhan sananmukaisesti Brownin hitin viestin kappaleen nimen perusteella.

Heiltä on tällöin nähtävästi jäänyt näkemättä, kuulematta ja ymmärtämättä kertosäkeen jatke, joka kuuluu näin: "But it would be nothing, nothing, without a woman or a girl", mutta se ei olisi mitään ilman naista tai tyttöä.

Nähtäväksi jää, korjaantuuko tilanne vielä tänä kesänä tämän epäoikeudenmukaista naisvihaa huokuvan skandaalin myötä.

Iltamakasiini seuraa tilannetta.

Kommentit

Tämä juttu vaatisi laajaa pohtimista niin sosiologian kuin psykologiankin saralla, että asianlaidan syyt avautuisivat. Varmasti "woman is the nigger of the world", ja naisilla on taatusti sukupuolensa vuoksi vaikeampi luovia musiikkimaailmassa kuin miehillä, mutta se selittää asiasta vain pienen osan.

JH

Nainen ei todellakaan ole maailman neekeri. Kyllä se on edelleen vain miesten sukupuolielimet, joita suomessakin saa uskonnon varjolla silpoa. Naisilla on aivan olleet asiat erittäin hyvin kun historiaa tulkitaan neutraalisti kaikilta puolilta ja verraten myös miehiin asian kaikilta puolilta, mitaten vatuita ja velvollisuuksia ja etenkin velvollisuuksista laistamisesta seuranneita rangaistuksia. Feministipropaganda jatkaa jylläämistään.

sees it clearly

Suomen kansa on väärässä kun ei tykkää nais artisteista, kiintiöt käyttöön! Jos tykkää mies laulajasta niin on tykättävä myös nais artisteista!!

tke100

Tämä on niin retardia. Absurdia roskaa. Jokainen idiootti mies hankkikoon itselleen lisävaginan. Jokainen idiootti nainen hankkikoon itselleen lisäpeniksen. Just niin tyhmiä olette. Juuri niin tyhmiä.

Foad

Täh? Weekend-festereilla: Sanni, Sini Sabotage, Milla Lehto, Temper2.
Nuo saattoi tosin puuttua silloin kun Nalle tätä juttua kirjoitti.

Mutta ainakin raskaamman konemusiikin puolella on juurikin kritisoitu kun tuntematon nätti nainen signataan yht äkkiä suureen lafkaan raskaamman pään EDM-tuottajaksi ja pääsee Defquon1 tai Intents-festareille noin vain ghost producerin voimin. Moni lahjakas kokenut tuottaja/DJ jää ilman sopparia.
Googlatkaapa vaikka tuore tapaus "Mandy Dirty Workz" ja sieltä ihmisten kommenttia.

Demilich

90-luvun musiikkiin keskittyvän We Love The 90's festarin esiintyjäkaartissa on iso joukko naisartisteja. Miksi sitä ei huomioitu?

Janne S