Puheenaihe

Vammainen lapsi ei päässyt Heurekaan maksutta – HS: Tiedekeskus muutti käytäntöään

 

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa

Ella Kajaste

Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka päästi viisivuotiaista kaksosista vain toisen sisään ilmaiseksi talvilomalla. Vammainen lapsi joutui maksamaan pääsylipun, kirjoitti nimimerkki Yhdenvertaisen kaksosten äiti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla lauantaina.

Äiti kirjoitti, että hänen lapsellaan oli mukana avustaja, minkä takia lapselle tuli ostaa pääsylippu, vaikka avustajat pääsevätkin veloituksetta Heurekaan. Tiedekeskuksen käytäntönä on ollut avustaja on päässyt ilmaiseksi näyttelyihin, mutta avustettavan on ollut ostettava pääsylippu.

Lauantaina Helsingin Sanomat uutisoi, että Heureka muuttaa hinnoittelukäytäntöään. Jatkossa kaikki alle kuusivuotiaat lapset pääsevät tiedekeskukseen maksutta.

Heurekan viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa kertoi Helsingin Sanomille, että aiemman käytännön ei ollut tarkoitus syrjiä.

– Esteettömyys on meille tärkeä periaate ja pyrimme ottamaan sen huomioon kaikin tavoin, Ainoa kommentoi lehdelle.

Lue koko juttu täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (10)

Kommentit

Kohen erikoista, että

Kohen erikoista, että henkilön joka on vammautunut on saatava kaikki palvelut itsestäänselvyytenä. Velotuksetta/vastikkeetta/ heti/ verotta Pillitys vanhasta kaupunki rakennuksessa jossa pidettiin kahvilaa jossa ei ollu luiskaa pyörätuolin rullata lopetti kahvilan toiminnan. Olisko kohtuus tässäkin asiassa jotain.

Hyvähän se on, että äiti

Hyvähän se on, että äiti kiinnitti asiaan julkisesti huomiota. Nyt virhe on korjattu. Kaikkea ei kukaan aina huomaa ajatella ihan pohjamutia myöten. Heurekassa oltiin suoraselkäisiä, ja tajuttiin ongelman ydin.

Hienoa, että asia korjattiin.

Hienoa, että asia korjattiin. Ei tällainen kädenojennus ole suuri panostus, mutta voi olla vammaisperheelle tärkeä.

Sinällään ymmärrän Heurekan

Sinällään ymmärrän Heurekan alkuperäisen ajatuksen, koska alle 6 v lapsi ei Heurekaan voi yksin tulla oli sitten vammaa tai ei. Asia olisi vaan pitänyt muotoilla niin, että alle 6 v sisään ilmaiseksi maksavan aikuisen kanssa. Säännön tarkoitus varmaankaan ole mahdollistaa ilmaiskäyntiä esim. pelkälle äidille ja avustajaa vaativalle lapselle vaan mahdollistaa ylimääräinen avustaja maksutta mukaan.

Se avustaja on Heurekassakin

Se avustaja on Heurekassakin töissä. Tuskin "kuluttaa" Heurekaa ollenkaan, mutta takaa hauskan hetken lapselle. Vammaisellekin. Tässä perheessa on 5v kaksoset. Olisiko toinen pitänyt jättää ulkopuolelle?

Siis tässä kyseisessä

Siis tässä kyseisessä perheessähän ilmeisesti oli myös maksava aikuinen matkassa, joten myös vammainen lapsi olisi päässyt ilmaiseksi. Ei olisi kukaan jäänyt ulkopuolelle. Ja jos/kun ylimääräistä aikuista tarvittiin matkaan vammaisen takia, niin tämä aikuinenkin olisi päässyt ilmaiseksi avustajana. Tarkoitin vain, että eikähän jokaisella pikkulapsen vanhemmalla mene aika tuollaisessa paikassa lapsen perään katsoessa, eikä avustajaa tarvitseva lapsi ole tässä mikään poikkeus. Eli tällä logiikalla pikkulapsen huoltajan pitäisi aina päästä ilmaiseksi.

Yleinen käytäntö on, että

Yleinen käytäntö on, että lapsi pääse huoltajan kanssa ilmaiseksi (ihan sama onko vammainen vai ei) Ja aikuisen vammaisen mukana avustaja pääsee ilmaiseksi (eli vammainen ostaa lipun ja avustaja pääsee ilmaiseksi)

Oli.

Vain Vantaalla tämmöinen

Vain Vantaalla tämmöinen töppäily on mahdollista. Vammaisten asiat retuperällä. Surullista.

Miksi kukaan ylipäätänsä

Miksi kukaan ylipäätänsä pääsee Heurekaan? Miksi pihtiputaan mummo Nällölässä joutuu veroissaan maksamaan, että joku menee Heurekaan? Vammainen tai terve? Olisiko aika hankkiutua eroon tällaisista Heurekan kaltaisista verorasitteista? Varmasti juttu kannattaisi - tai sitten ei - siten, että kävijä maksaisi oman pääsylippunsa. Tämä Heureka kuulostaa vähän niinkuin 1970-luvun Neuvostoliitolta (joka muuten meni konkurssiin). Miksi ihmeessä tällaista toimintaa tuetaan verorahoin? Siis rahalla, joka otetaan väkisin ihmisiltä vaikka eivät halua maksaa, tai olisi tärkeämpiä juttuja maksaa samalla rahalla? Miksi?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat