Puheenaihe

Ihanaa, kun on menkat – Kuukautisiaan rakastava Fredrika Winsten antaa veren valua vapaasti

Eveliina Salomaa

Kuukautiset, menkat, puolukkapäivät. Tuo kuukausittain toistuva riesa, josta moni pyrkii eroon pillerein ja kierukoin. Kun yksi nainen valittaa kuukautisiaan, toiset antavat sympatiaa. Jopa miehet niistä vitsailevat.

Ennen Fredrika Winstenkin, 30, vihasi kuukautisiaan. Ne alkoivat nuorena ja ovat aina olleet runsaat. Winstenistä tuntui, että lapsuus loppui kesken ja kuukautiset rajoittivat elämää. Paras tilanne oli silloin, jos kuukautiset olivat niin huomaamattomat kuin mahdollista, esimerkiksi kuukupin ansiosta.

Sitten Winsten tapasi ihmisen, jolle kuukautiset eivät olleet pelkästään ok-juttu vaan joka todella rakasti niitä ja otti kierrosta kaiken irti.

– Mietin, miten on edes mahdollista rakastaa kuukautisia ja pitää niitä voimavarana. Ajatus tuntui kuitenkin kokeilemisen arvoiselta. Olin hyvää maaperää, tarpeeksi hippi innostuakseni, Winsten sanoo.

 

Nyt kuukautispositiivisuudesta on tullut Winstenille kiinteä osa elämää. Hän pyrkii rytmittämään tekemisensä kuukautiskierron mukaisesti. Jokaisella kuukautiskierron vaiheella on omat erityispiirteensä, ja elämä helpottuu, kun elää niiden mukaan.

Winsten ajattelee kiertoa vuodenaikojen mukaan. Kuukautiset ovat kierron talvi, silloin kannattaa levätä ja tekee mieli vetäytyä vällyn alle.

Kuukautisten jälkeen vireystila kohoaa, ja ovulaation aikaan nainen on kesän kukoistuksessa, sosiaalinen, fyysisesti pirteä ja seksuaalisesti aktiivinen. Sitten alkaa taas rauhoittuminen kohti talvea ja uusia kuukautisia.

– Kun tietää, että puolet kuukaudesta on introvertti ja puolet ekstrovertti, elämää voi rytmittää sen mukaan. Se on muuttanut arkea paljon. Minulla on taipumus burnoutiin, mutta kiertotietoisuus auttaa löytämään rytmin, jossa jaksaa.

Jos mahdollista, Winsten pitää kuukautisten ensimmäiset päivät vapaata eikä ainakaan sovi niille rasittavia tapaamisia.

 

Omista kuukautisista nauttimisen voi viedä niin pitkälle kuin sielu sietää. Moni harrastaa esimerkiksi vapaata vuotamista eli sitä, ettei käytä mitään kuukautissuojaa vaan antaa veren valua. Vähintäänkin kotona voi istua pyyhkeen päällä tai mennä metsään ja istua sammalmättäälle

Vuotoa voi oppia myös kontrolloimaan lantionpohjan lihaksilla ja pidättää sitä ulkona ja antaa virrata vapaasti kotona.

– Vapaasta vuotamisesta tulee tosi kehollinen tunne. Siivota pitää ja pestä enemmän pyykkiä, mutta se ei ole monelle ongelma.

 

Myös kuukautisverta voi hyödyntää, ja sillä voi esimerkiksi maalata. Winsten otti kerran verta kuppiin ja käytti sitä kasvonaamiona. Kuvan julkaiseminen somessa jännitti, vaikka Winstenin ystävät ovat samanhenkisiä.

– Menkkaverinaamio kasvoilla ei ole väliä sillä, mikä on ammatti tai kenen puoliso olen. Se on armollista. Mutta onhan se nyt ilman pienintäkään epäilystä ihan hullua laittaa verta naamaan. Mutta suosittelen kokeilemaan, Winsten nauraa.

 

Jokin aika sitten Winsten perusti ystäviensä kanssa Instagramiin Pimppikerhon, jonka tarkoituksena on levittää radikaalia pimppipositiivisuutta. Ryhmä kasvaa vauhdilla. Osa ihmettelee, osa on ihan fiiliksissä.

Pimppipositiivisella alustalla saa juhlia kuukautisia, synnytystä, kehollisuutta ylipäätään ja myös menopaussia.

– Jokaisen naisen pitäisi kysyä itseltään, mitä omalle pimpille kuuluu. Mitä pimppi haluaa? Kun kysyy sen kysymyksen, elämässä alkaa tapahtua kehollisella ja henkisellä tasolla. Moni on esimerkiksi tajunnut, että pimppi ei ole ikinä tullut kosketetuksi niin kuin se haluaa, yksin tai toisen kanssa.

 

Winstenin mielestä on ongelmallista, jos naisella ei ole suhdetta kuukautisiinsa tai suhde on suorastaan vihamielinen. Kuukautisten ja oman pimperon vihaaminen vaikuttaa mielialaan ja seksuaalisuuteen.

Ja vaikka Winsten puhuu yleensä kuukautisista toisten naisten kanssa, myös miehet voivat kannattaa kuukautispositiivisuutta.

– Entinen kumppanini merkitsi itselleen kalenteriin ylös, milloin minulla oli ovulaatio, jotta tiesi pitää kalenterissa tilaa niille päiville. Siitä tuli tosi nähty ja huomioitu olo, ja seksi oli tosi miellyttävää, Winsten sanoo.

 

Kirjoittaja: Emmi Tuomisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (20)

Kommentit

Kuukautiset ovat täysin

Kuukautiset ovat täysin normaaliosa naisen elämää. Jotenkin tuntuu kauhean turhalta suhtautua niihin mihinkään suuntaan minkäänlaisena numerona.

Jutun nainen on

Jutun nainen on todennäköisesti älyllisesti vajaa, tällä ei yksinkertaisesti ole mitään mistä voisi olla ylpeä.Tämän vuoksi pimppipositiivisyys ja menkat.

Eikös sen nordiinin akallakin

Eikös sen nordiinin akallakin ollut jotain sekoilua noitten lillinkien kanssa?

Just...

Enpä ole mitään yhtä hönöä

Enpä ole mitään yhtä hönöä taas aikoihin nähnyt, enkä vaivautunut edes lukemaan tätä kuin sieltä täältä. Mutta mitäpä muuta vihreältä voi odottaa... Sillä kohtaa, kun kuukautisista on normaali todella kaukana, eli endometrioosi tai myoomat aiheuttavat järkyttäviä oireita, et sinäkään hönö enää länkytä niistä!

Onhan taas kusielin nostettu

Onhan taas kusielin nostettu jalustalle, yliarvostettu lärpäke.

Senverran ihmisen anatomiaa

Senverran ihmisen anatomiaa tiedoksesi, että "kusielin" on ihan eri reikä, kuin se, mistä kuukautisveri valuu. Käy vaikka kirjastossa tai googlaa naisen anatomian perusteet.

Hienoa, kuukautiset loppuvat

Hienoa, kuukautiset loppuvat vaihdevuosien aikana. Meillä länsimaissa voi ylistää jopa kuukautisia. Nämä Suomen 11 000 ympärileikattua , tyttölapset joilla sukuelimet ommeltu umpeen kokonaan tai osittain eivät varmasnkaan ylistä kuukautisvuotoa; heillä verinen pääse poistumaan normaalisti vaan vuoto tukkeutuu ja tulee kipua, tulehduksia. Mutta mitä ei muslimi tekisi uskonnon tähden? Tyhmää porukkaa, uhraavat lapsensa hyvinvoinninkin uskonnon takia.

Tottelematonta väkeä nämä

Tottelematonta väkeä nämä muslimit: Ranskassa koko vartalon , silmiä lukuunottamatta peittävät burkhat ja jiqabit ovat lailla kiellettyjä. Silti musliminaiset uivat uimahallissakin vaatteet päällä , vain silmät näkyvissä, muuten mustan kaavun peitossa koko ihminen. Eivät noudata sääntöjä. Näiden musliminaisten edesvastuuttomuuden takia uimahalleja joudutaan sulkemaan , tavalliset ihmiset jotka sopeutuvat yleisiin sääntöihin ja lakiin, kärsivät näiden muslimien takia. Sellaisia ne ovat; muiden pitäisi sopeutua Sharialakiin ja islamistiseen uskontoon . Tekevät m itä itse haluavat ja uskonto käskee, vähät välittävät yhteiskunnan säännöistä .Vain omaa napaa: peitettynä Allahin oppien mukaan. En ihmettele että sotivat jatkuvasti kun mitään ei hyväksytä . Eivät sopeudu länsimaihin.

Tottelematonta väkeä nämä

Tottelematonta väkeä nämä muslimit: Ranskassa koko vartalon , silmiä lukuunottamatta peittävät burkhat ja jiqabit ovat lailla kiellettyjä. Silti musliminaiset uivat uimahallissakin vaatteet päällä , vain silmät näkyvissä, muuten mustan kaavun peitossa koko ihminen. Eivät noudata sääntöjä. Näiden musliminaisten edesvastuuttomuuden takia uimahalleja joudutaan sulkemaan , tavalliset ihmiset jotka sopeutuvat yleisiin sääntöihin ja lakiin, kärsivät näiden muslimien takia. Sellaisia ne ovat; muiden pitäisi sopeutua Sharialakiin ja islamistiseen uskontoon . Tekevät m itä itse haluavat ja uskonto käskee, vähät välittävät yhteiskunnan säännöistä .Vain omaa napaa: peitettynä Allahin oppien mukaan. En ihmettele että sotivat jatkuvasti kun mitään ei hyväksytä . Eivät sopeudu länsimaihin.

"Joista moni pyrkii eroon

"Joista moni pyrkii eroon pillerein ja kierukoin". Tota. Pillerit ja kierukat saattavat vähentää vuotoa, ei lopettaa sitä. Vuoto loppuu vaihdevuosiin tai väliaikaisesti raskauteen. Että pitäisi istua metsässä ja "antaa veren virrata vapaana". Voi jessus sentään. Jotkut täällä käyvät töissä tai opinnoissa, eivät voi keskittää elämäänsä täysin normaaliin asian ympärillä pyörimiseen.

Tuolla samalla logiikalla

Tuolla samalla logiikalla voisi paskoa ja kusta housuihinsa ja sekin olisi niin hienoa? Joten ei se hissi kyllä punavihreillä kulje yläkertaan asti, ei millään!

Missä kohtaa jutussa

Missä kohtaa jutussa mainitaan, että tämä huuhaa liittyy jotenkin poliittisiin puolueisiin? Punavihreitä ei ole olemassa, mutta ilmeisesti viittaat Vihreisiin ja SDP:hen? Tai vasemmistoon?

Koska punavihreiden

Koska punavihreiden=vihervasemmiston/vasemmiston/vihreiden/demareiden (nyt loppui rautalanka) kannattajilla on noita hissiongelmia enemmän, kuten kyselysi olettikin. Terveitähän ei nuo Fredrikan puheet ja teot ole, ymmärthän toki sen itsekin?

No aika puheita jo tuossa

No aika puheita jo tuossa jutussa yllä, kuin Rosa Meriläisen hengenheimolainen? Lisäksi Fredrika mm. Twitterissä sekoilee noilla samanlaisilla jutuillaan, joten kyllä täälläkin on aiheellisesti huolehdittu sen mielenterveyden puolesta!

Pistä googlaten "retorinen

Pistä googlaten "retorinen kysymys", niin opit toki sinäkin jotakin.

Vaikka jutussa ei olekaan

Vaikka jutussa ei olekaan puoluetta mainittu, niin netti tuo myös Varis-verkoston esiin ko. "veritaiteilijalle". Varis-verkostossa toimijat taitaa olla vähintään Vasemmistoliiton ja Vihreiden kannattajia jos ei jäseniä. Punavihreät on kyllä mediassa vakiintunut termi kattamaan vihervasemmiston. Olenkin odottanut, koska ilmastokatastrofin nimissä kuukautissuojat ja vastaavat alapään hygieniatuotteet laitetaan ilmastohaittaverolle ( lisäverohan parantaa kaiken). Mutta tässä löytyi ratkaisu: maalaushommiin tai kasvonaamiota tekemään... On kyllä aikoihin eletty.

Sukuelinten , häpyhuulten

Sukuelinten , häpyhuulten yhteen ompeleminen eli ns.ympärileikkaaminen on erittäin kivulias jahaitallinen tytölle. Suomessa tämä toimenpide ei ole kriminalisoitu kuten muissa pohjoismaissa . Toimenpide tehdään Suomessa tuhansille tytöille . Vaikuttaa tytön terveyteen. Suomi on kehitysmaiden tasolla lapsen oikeuksien suhteen.

Kaikkea se Islamin usko ja

Kaikkea se Islamin usko ja muslimien kulttuuri teettää; lapsilta silvotaan sukuelimet , tytöt piilotetaan häpeämään ruumistaan , huivipakko on uskontoon sidonnainen; ei mikään valinta. Tyttölasta saa komentaa mutta poikaa ei oma äiti voi komentaa, äiti on ala-arvoisempi sukupuoli poikaansa nähden. Tämä kulttuuri leviää kulovalkean tavoin Eurooppaan . Ranskassa uimahalleja suljetaan muslimien vastustaessa uimahallisääntöjä joissa vaatteet päällä ei uida altaassa. Kantaväestö maksaa muslimien röyhkeydestä olla lakia ja sääntöjä vastaan. Kuukautisiakaan eivät saa kokea vaan sukuelimet leikataan .

Parempi veri valua

Parempi veri valua luonnollisesti sieltä alapäästä kuin Sharialain oppien seurauksena teurastettuna kurkusta ja sieltä yläpäästä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat